V Strunjanu so konec avgusta našli novo tujerodno rastlino kudzu. Gre za vzpenjavko, ki izvira z Japonske, znana pa je predvsem po izjemno hitri rasti. V ugodnih razmerah lahko namreč zraste tudi do 15 metrov na leto. Zaradi potencialnih škodljivih vplivov na okolje je kudzu na ravni Evrope uvrščen med tiste tujerodne vrste, za katere so države članice dolžne sprejeti takojšnje ukrepe za preprečitev širjenja.

Poškodovanost gozdov zaradi zaradi močnega vetra, ki je prizadel Slovenijo 11. in 12. decembra 2017 po zadnjih ocenah presega 2,1 milijona m3 dreves. Poškodovana so predvsem drevesa smreke, pa tudi jelke in listavcev. Lastnike gozdov pozivamo, da svoje gozdove čim prej pregledajo in, če je potrebno, stopijo v stik z revirnim gozdarjem. S sanacijo posledic vetroloma lahko lastniki gozdov začnejo že pred izdajo odločbe Zavoda za gozdove Slovenije, vendar morajo o pričetku del obvestiti svojega revirnega gozdarja. Posek poškodovanih iglavcev ter izvoz lesa iz gozda v lupljenje ali predelavo morata biti zaključena najkasneje do sredine maja 2018. Posek polomljenih in prevrnjenih dreves je izredno nevarno opravilo, zato lastnikom priporočamo, da se za samostojno izvedbo sečnje odločijo le, če so za to ustrezno usposobljeni in opremljeni. V nasprotnem primeru lastnikom svetujemo, naj raje najamejo usposobljene gozdne delavce.

25. bineale oblikovanja (BIO 25) je bil uvrščen med 10 najboljših oblikovalsko-arhitekturnih dogodkov v letu 2017 po izboru mednarodne revije Metropolis. Zavod za gozdove Slovenije je v sodelovanju z družbo Slovenski državni gozdovi d.o.o. in občino Kočevje na BIO 25 sodeloval v epizodi "Zavzetje gozdov", v kateri so mednarodne skupine oblikovalcev skozi različne instalacije raziskovale odnos človeka do gozda. Najbolj odmevna instalacija epizode je bila postavitev lončene peči v gozdu, ki jo je skupina umetnikov z namenom približati gozd skupnosti, postavila v gozd, natančneje k Rožnemu studencu v kočevskih gozdovih.

Če se v teh praznično decembrskih dneh sprašujete, kakšno praznično drevesce je najbolj ekološko, potem izberite naravno smrečico iz slovenskih gozdov, ki nosi vijolično nalepko Zavoda za gozdove Slovenije z letnico 2017.

Foto: Iztok Sinjur

Slovenski gozdovi so zaradi nedavnih vremenskih ujm močno poškodovani, zato odsvetujemo sprehajanje in sanacijo gozdov do umiritve razmer.

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Podrobnosti.