Poškodovanost gozdov zaradi zaradi močnega vetra, ki je prizadel Slovenijo 11. in 12. decembra 2017 po zadnjih ocenah presega 2,1 milijona m3 dreves. Poškodovana so predvsem drevesa smreke, pa tudi jelke in listavcev. Lastnike gozdov pozivamo, da svoje gozdove čim prej pregledajo in, če je potrebno, stopijo v stik z revirnim gozdarjem. S sanacijo posledic vetroloma lahko lastniki gozdov začnejo že pred izdajo odločbe Zavoda za gozdove Slovenije, vendar morajo o pričetku del obvestiti svojega revirnega gozdarja. Posek poškodovanih iglavcev ter izvoz lesa iz gozda v lupljenje ali predelavo morata biti zaključena najkasneje do sredine maja 2018. Posek polomljenih in prevrnjenih dreves je izredno nevarno opravilo, zato lastnikom priporočamo, da se za samostojno izvedbo sečnje odločijo le, če so za to ustrezno usposobljeni in opremljeni. V nasprotnem primeru lastnikom svetujemo, naj raje najamejo usposobljene gozdne delavce.

25. bineale oblikovanja (BIO 25) je bil uvrščen med 10 najboljših oblikovalsko-arhitekturnih dogodkov v letu 2017 po izboru mednarodne revije Metropolis. Zavod za gozdove Slovenije je v sodelovanju z družbo Slovenski državni gozdovi d.o.o. in občino Kočevje na BIO 25 sodeloval v epizodi "Zavzetje gozdov", v kateri so mednarodne skupine oblikovalcev skozi različne instalacije raziskovale odnos človeka do gozda. Najbolj odmevna instalacija epizode je bila postavitev lončene peči v gozdu, ki jo je skupina umetnikov z namenom približati gozd skupnosti, postavila v gozd, natančneje k Rožnemu studencu v kočevskih gozdovih.

Če se v teh praznično decembrskih dneh sprašujete, kakšno praznično drevesce je najbolj ekološko, potem izberite naravno smrečico iz slovenskih gozdov, ki nosi vijolično nalepko Zavoda za gozdove Slovenije z letnico 2017.

Foto: Iztok Sinjur

Slovenski gozdovi so zaradi nedavnih vremenskih ujm močno poškodovani, zato odsvetujemo sprehajanje in sanacijo gozdov do umiritve razmer.

V torek, 21. novembra 2017, na Biotehniški fakulteti Univerzi v Ljubljani potekajo 34. Gozdarski študijski dnevi, z naslovom Preučevanje in upravljanje gozdnih ekosistemov v Sloveniji: včeraj, danes, jutri. Ambiciozno izbrano temo so pozdravili tako prof. dr. Miha Humar, dekan Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, prof. dr. Jurij Diaci, predstavnik Oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire BF UL, mag. Janez Zafran, vodja Sektorja za gozdarstvo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS in Damjan Oražem, direktor Zavoda za gozdove Slovenije.

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Podrobnosti.