"V vrtovih znanstvene ustvarjalnosti" je bil slogan 23. slovenskega festivala znanosti, ki je potekal tudi na Gozdarskem inštitutu Slovenije.
Festivalsko vzdušje je Gozdarski inštitut zajelo v ponedeljek, 25. septembra 2017, ko so nas obiskali dijaki Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna. Najprej so se v okviru predstavitve projekta Life Artemis kljub dežju odpravili na lov za invazivnimi rastlinami, ki rastejo v okolici inštituta, nato pa so si ogledali še Laboratorij za varstvo gozdov. Svoj obisk so zaključili s predavanjem prof. dr. dr. h. c. Nika Torellija, ki je slušatelje v pripovedi popeljal v gozdove Južne Amerike in Afrike, med Pigmejce, s katerimi je raziskoval tamkajšnjo biodiverziteto. Prof. Torelli pa je želel mlade opozoriti predvsem na to, da vsako sekundo izgine za eno nogometno igrišče tropskega gozda. 

V torek, 26. septembra, so Gozdarski inštitut obiskali devetošolci iz Domžal, ki so svoj dan začeli z uvodom v genetski monitoring, ki je ključ projekta Lifegenmon. Po kratkem predavanju je sledil ogled Laboratorija za gozdno genetiko, kjer so se z DNK prvič seznanili s pomočjo origamija. V Mikroskopirnici so si pod mikroskopom ogledovali drobne korenine dreves, za konec so vstopili še v Gozd eksperimentov, kjer so se spoznali s pomenom aktivnega gojenja gozdov v času podnebnih sprememb, ki močno vplivajo tudi na gozd in njegove prebivalce. 

Gozd eksperimentov so obiskali tudi učenci OŠ Ormož, ki so ugibali, katera lobanja pripada kateri gozdnih živali in izvedeli, da iz lesa lahko naredimo tudi zobno pasto!

Pojdi na galerijo

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Podrobnosti.