Foto: Iztok Sinjur

Slovenski gozdovi so zaradi nedavnih vremenskih ujm močno poškodovani, zato odsvetujemo sprehajanje in sanacijo gozdov do umiritve razmer.

Vremenska ujma, ki je prizadela območja od Bovca do Bele krajine, je z močnim vetrom in padavinami v ponedeljek in torek povzročila veliko škodo in težave v velikem delu države. Danes močan veter piha na severovzhodu Slovenije, čez dan se bo umiril in se spet okrepil v noči na petek, 15. decembra. Zavod za gozdove Slovenije zato obiskovalcem in lastnikom gozdov svetuje:

 »Zaradi podrtega drevja je več gozdnih cest na območju poškodovanosti gozdov neprevoznih. Poškodbe na gozdnih cestah so nastale zaradi vetroloma, ponekod tudi zaradi močnega deževja in plazov.

Obiskovalcem gozda do umiritve vremenske situacije odsvetujemo vsakršno gibanje v gozdu, saj je v krošnjah ostalo veliko odlomljenih vej, ki zaradi svoje teže in velike višine lahko povzročijo težke poškodbe obiskovalcev.

Lastnike gozdov pozivamo, da po umiritvi vremena sami pregledajo svoje gozdove. S sanacijo posledic vetroloma lahko začnejo pred izdajo odločbe Zavoda za gozdove Slovenije, morajo pa o pričetku del obvestiti svojega revirnega gozdarja, pri katerem dobijo ves dodatne informacije. Posek poškodovanih iglavcev ter izvoz lesa iz gozda v lupljenje ali predelavo morata biti zaključena najkasneje do sredine maja prihodnjega leta, da se preprečijo dodatne škode zaradi namnožitve podlubnikov na poškodovanem drevju.

Posek polomljenih in prevrnjenih dreves je izredno nevarno opravilo, zato lastnikom priporočamo, da se za samostojno izvedbo sečnje odločijo le, če so za to usposobljeni in opremljeni, drugače naj raje najamejo usposobljene gozdne delavce.«

Najbolj pogosto je veter prevračal drevesa smreke, pa tudi jelke in listavce. Veter je drevje podiral in lomil večinoma posamično, v šopih in skupinah ter ponekod tudi ploskovno na večjih površinah. Navodila za varno spravilo poškodovanega drevja najdete tukaj in v priloženi galeriji.

Po podatkih prometno informacijskega centra (PIC) so zaradi podrtih dreves, plazov in poplav zaprte nekatere ceste po državi:
Na Gorenjskem Rudno—Nemški Rovt in Zgornje Jezersko—prehod Jezersko ter prelaz Jezersko.
Na Koroškem in Savinjske: Sleme—Koprivna in Pavličevo sedlo. V Solčavi še vedno ni povezav do nekaterih kmetij.
Na Dolenjskem sta zaprti cesti Željne—Rog—Baza—Podturn in Zameško—Kostanjevica. Na ljubljanskem Barju je zaprta cesta Podpeč— Črna vas.
Na Primorskem pa je zaradi plazu in podrtega drevja zaprta cesta Šmarje—Dragonja

Pojdi na galerijo

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Podrobnosti.