V Strunjanu so konec avgusta našli novo tujerodno rastlino kudzu. Gre za vzpenjavko, ki izvira z Japonske, znana pa je predvsem po izjemno hitri rasti. V ugodnih razmerah lahko namreč zraste tudi do 15 metrov na leto. Zaradi potencialnih škodljivih vplivov na okolje je kudzu na ravni Evrope uvrščen med tiste tujerodne vrste, za katere so države članice dolžne sprejeti takojšnje ukrepe za preprečitev širjenja.

Opažanje kudzuja je sporočil izkušen opazovalec prek mobilne aplikacije Invazivke, ki je bila v okviru projekta LIFE ARTEMIS vzpostavljena prav za namene zgodnjega obveščanja o tujerodnih vrstah. Tako je podatek o pojavu rastline v manj kot 24 urah dosegel izvedence, ki so potrdili določitev vrste in odredili nadaljnje ukrepe. To je Slovenija dolžna storiti tudi na podlagi evropske uredbe o preprečevanju in obvladovanju vnosa in širjenja invazivnih tujerodnih vrst (1143/2014), ki za nekatere invazivne tujerodne vrste, med njimi tudi kudzu, določa stroge ukrepe za preprečevanje širjenja. Države članice morajo obravnavati vse najdbe in v najkrajšem času začeti z odstranitvijo. Skladno z dogovorom med pristojnimi institucijami bodo slovenski strokovnjaki preverili razširjenost kudzuja v neposredni okolici in določili ukrepe za njegovo izkoreninjenje.

Po prvih ocenah v Strunjanu kudzu še ni zelo razširjen, drugače pa je v Združenih državah Amerike. V številnih zveznih državah na jugovzhodu ZDA se kudzu vzpenja po drevesih, objektih in napeljavah ter jih povsem prekrije in s tem povzroča veliko okoljsko in gospodarsko škodo. Kudzu imenujejo kar »rastlina, ki je požrla jug«, saj po zadnjih ocenah v teh zveznih državah skupno prekriva že površino 92.000 hektarjev, torej skoraj za polovico Slovenije.

Na primeru te invazivne rastline se je ponovno pokazalo, kako pomembno je sodelovanje številnih opazovalcev pri zgodnjem obveščanju o tujerodnih vrstah. Pri tem lahko sodelujete tudi vi. Prek spletne in mobilne aplikacije Invazivke (www.invazivke.si) lahko podatke o tujerodnih vrstah sporoča vsak registriran uporabnik in s tem pomaga pri zgodnjem odkrivanju novih vrst v Sloveniji. Kudzu se morda pojavlja še kje drugje v Sloveniji. Najlažje ga prepoznate po listih in cvetovih, po katerih rastlina nekoliko spominja na fižol. Listi so razmeroma veliki, sestavljeni iz treh lističev. Listi, listni peclji, stebla in plodovi so dlakavi. Cvetovi so modri do vijoličasti z rumeno piko, združeni v pokončno socvetje. Če opazite kudzu ali katero drugo tujerodno vrsto, to čimprej sporočite prek aplikacije Invazivke.

Več informacij - projekt LIFE ARTEMIS - spletna stran: tujerodne-vrste.info | Facebook: LIFE Artemis

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Podrobnosti.